Pielęgnacja stołów


SPECYFIKA PRODUKTÓW

W czasach, gdy większość mebli masowo produkowanych jest z tanich sklejek lub sztucznych komponentów, My stawiamy na naturalne piękno oraz unikatowy design. Już od pierwszego szkicu do dnia dostarczenia gotowego produktu dbamy o to, by czas oczekiwania był równie ekscytujący i wyjątkowy co samo wnętrze, które zyska nowy charakter. Tworząc nową klasę produktów pozostajemy wierni poniższej charakterystyce.

Tworzymy meble z litego drewna, głównie wykańczając je takimi materiałami jak wosk, olej, olejowosk, lakier akrylowy, lakier poliuretanowy oraz bejca, która nadaje im oczekiwanego koloru. Nasze produkty tworzymy ręcznie co sprawia, że nie zawsze powierzchnia jest idealnie płaska. Meble posiadają pęknięcia, sęki, przebarwienia oraz nierówności, które ze względu na materiał i proces produkcji jest naturalną cechą i nie jest przedmiotem reklamacji.

Efektem wykorzystania litego drewna jest wysoki ciężar produktów oraz ich trwałość. Lite drewno reaguje na warunki otoczenia - temperaturę oraz wilgotność. Gdy wilgotność powietrza zwiększa się - drewno rozszerza się, pobierając parę wodną z powietrza. Gdy wilgotność maleje - drewno się kurczy. Może to prowadzić do pęknięć, szczelin oraz zmiany kształtów. Aby temu zapobiec należy utrzymywać temperaturę w pomieszaniu 18-23°C oraz wilgotność powietrza 40-60%. Szczególna uwagę należy zwrócić na to w okresie zimowym.

Meble mogą posiadać charakterystyczny dla litego drewna zapach, który powinien zniknąć po jednym, dwóch tygodniach. Aby przyspieszyć proces należy często wietrzyć pomieszczenie.

 

BEZPIECZEŃSTWO

Mając na względzie Państwa dobro przygotowaliśmy kilka wytycznych dotyczących przeznaczenia oraz prawidłowego użytkowania stołów i stojaków marki Opari. Wierzymy, że przestrzeganie poniższych zaleceń pozwoli na dłuższe cieszenie się pozytywnymi chwilami spędzonymi w wyjątkowym otoczeniu naszych produktów.

  • Meble należy użytkować zgodnie z ich konstrukcja i przeznaczeniem oraz postępować zgodnie z instrukcją.
  • Stół przeznaczony jest do stawiania na nim zastawy stołowej oraz żywności.
  • Stół służy wyłącznie do celu do jakiego jest przeznaczony.
  • Niewłaściwa obsługa i nieodpowiednie użytkowanie mogą spowodować uszkodzenie stołu i obrażenia ludzi.
  • Producent nie ponosi odpowiedzialności za szkody spowodowane niewłaściwą obsługą i nieodpowiednim użytkowaniem. 
  • Stół należy ustawiać na twardej i równej powierzchni.
  • Niewłaściwe korzystanie np. stawanie, siadanie na blacie jest niebezpieczne i może grozić wypadkiem.
  • Niektóre produkty mają w swojej konstrukcji elementy drewniane o przekroju kwadratowym lub prostokątnym oraz metalowe (śruby, blachy, prowadnice, zapinki itp.) dlatego należy być nadzwyczaj uważnym, szczególnie podczas kontaktu z meblem małych dzieci.
  • Nieprzestrzeganie tej instrukcji może spowodować utratę życia lub zdrowia.

 

TRANSPORT I MONTAŻ

  • Meble są przygotowane i zabezpieczone do transportu. Podczas przewozu, załadunku i rozładunku należy zwrócić uwagę na oznaczenia, które znajdują się na przesyłce.
  • Podczas przenoszenia mebli, składania itd. należy przestrzegać przepisów BHP.
  • W przypadku zmiany miejsca stołu należy go dobrze zabezpieczyć. Pozwoli to na uniknięcie jego uszkodzeń oraz zmniejszy wpływ warunków zewnętrznych na mebel.

 

WARUNKI UŻYTKOWANIA

  • Meble są przeznaczone wyłącznie do użytkowania wewnątrz budynków, chyba że w poszczególnym przypadku określono inaczej. 
  • Z mebli należy korzystać wyłącznie w zamkniętych i suchych miejscach, które chronią przed niebezpiecznymi warunkami atmosferycznymi oraz bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
  • Prawidłowe warunki użytkowania mebli: wilgotność powietrza 40-60%, temperatura 18-23 °C.
  • Meble należy utrzymywać z dala na minimum 1 metr od źródeł ciepła, takich jak grzejnik, kaloryfer, kominek, piec itd.
  • Należy wystrzegać się bezpośredniego kontaktu z wysokimi temperaturami i rozpuszczalnikami, które mogą powodować odbarwienia i zmatowienia na lakierze i drewnie.
  • Użytkowanie i przechowywanie mebli w mikroklimacie o podwyższonej wilgotności może powodować uszkodzenia blatu oraz korozję ramy.
  • Na stołach nie wolno suszyć ubrań, prasować itd.
  • Ciężkie, ostre lub chropowate przedmioty mogą prowadzić do uszkodzeń powierzchni, wgniotów, zarysowań itp. Należy także wystrzegać się zwierzęcych pazur.
  • Należy używać podkładek lub serwetek pod wszystkie przedmioty znajdujące się na stole tzn. pod zastawą stołową.
  • Długie miejscowe działanie siły na mebel może prowadzić do odkształceń.
  • Rozlana ciecz może przedostać się w szczeliny w drewnie lub w inne ciężko dostępne miejsca, co może prowadzić do uszkodzeń. Należy tego unikać.
  • W celu przemieszczenia stołu należy złapać go za nogi. Nie należy przesuwać stół na blat.
  • Nie należy opierać się ciężarem ciała o stół, zwłaszcza o jego krawędź.
  • Należy szczególnie uważać na elementy szklane w meblach. Nie należy ich przeciążać, a podczas przenosić - zdemontować.

 

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA

  • W przypadku zalania cieczą należy jak najszybciej wytrzeć przedmiot do sucha.
  • Do czyszczenia mebli lakierowanych należy używać dostępnych środków przeznaczonych do powierzchni lakierowanych - zgodnie z instrukcją ich producenta.
  • Meble nielakierowane należy czyścić na sucho.
  • Odradza się stosowanie środków czyszczących i konserwujących w aerozolu.
  • Meble z drewna litego, powierzchnie szklane oraz konstrukcje stalowe należy czyścić suchą ścierką. Brudne powierzchnie należy przetrzeć wilgotną ścierką oraz od razu wysuszyć inną szmatką. Gdy powierzchnia jest bardzo brudna lub zatłuszczona stosuje się roztwór przygotowany z wody i niewielkiej ilości środka do mycia naczyń. Po wyczyszczeniu powierzchnię osuszyć. Niewskazane jest nanoszenie dużej ilości wody na powierzchnię.
  • Do oczyszczania nie należy używać środków zawierających materiały ścierne, rozpuszczalniki chemiczne, kwasy, związki chloru oraz innych agresywnych środków czyszczących. Odradza się również stosowania chemicznych środków do konserwacji mebli oraz środków zawierających silikony.


Konserwacja powierzchni olejowanych

Zaleca się olejowanie powierzchni w celu ich konserwacji i dłuższej żywotności co 2-3 miesiące. Olej należy nanosić za pomocą gąbki lub szmatki do momentu, gdy drewno przestanie wchłaniać olej. Wcieranie oleju powinno odbywać się wzdłuż słoi drewna, co zapobiega powstawaniu smug i odbarwień. Nadmiar oleju na końcu usunąć szmatką.

 

Naciśnij tutaj, aby pobrać pełną wersję Instrukcji użytkowania stołów Opari Design.

 

 Instrukcja użytkowania Opari Design

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl